Kun käyttöpääoma on varmistettu kesän ajaksi (ks edellinen vinkki), kannattaa vielä miettiä, miten yrityksessäsi varmistetaan maksuliikenteen turvallisuus. Yrityksiin kohdistuvien maksupetosten määrä on lisääntynyt 30 prosentilla viime vuoteen verrattuna, joten yhä useampi yritys joutuu huijausyrityksen kohteeksi.
- Maksamiseen liittyvissä prosesseissa saattaa kesän aikana olla muutoksia ja huijarit käyttävät tilannetta hyväkseen, sanoo Avidan Head of Business Jessica Sparrfeldt. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää viesteihin ja puheluihin, joissa pyydetään maksamaan rahat nopeasti, kysytään tunnuksia, tai houkutellaan avaamaan tuntematon liite tai linkki.
Muistilista maksuliikenteen turvallisuusasioihin:
• Varo ns. toimitusjohtajapetoksia. Huijari ilmoittaa olevansa yrityksen johtaja, ja pyytää puhelimitse tai sähköpostitse tekemään kiireellisen rahasiirron. Tottumaton sijainen saattaa erehtyä tekemään virheellisen maksun.
• Tunnista ns. ransomware-kiristysohjelma. Vastaanottaja yritetään saada klikkaamaan sähköpostissa tullutta linkkiä. Klikkaaminen aktivoi haittaohjelman, joka salaa kiintolevyllä olevat tiedostot. Tiedostot luvataan tämän jälkeen palauttaa lunnaita vastaan.
• Vältä verkkourkinta (phishing). Ole tarkkana, missä ja miten annat arkaluontoista tietoa kuten korttinumero tai verkkotunnukset. Huijarit käyttävät usein sähköpostia, jonka lähettäjä voi näyttää luotettavalta (esim. tunnettu yritys tai viranomaistaho). Älä koskaan anna arkaluontoisia tietoja olematta täysin varma siitä, että lähettäjä on se, joka sanoo olevansa.